NIFs barneidrettsbestemmelser
NIF har vedtatt egne barneidrettsbestemmelser som ble revidert på idrettstinget i 2015. Barneidrettsbestemmelsene trekker opp retningslinjer for når barn kan konkurrere. Barneidrettsbestemmelsene legger opp til en progresjon for å fremme utviklingsfokus fremfor resultatjag.
Barneidrettsbestemmelsene punkt 2 a)-d) lyder:
- For konkurranser i barneidretten gjelder følgende:
- a) Barn kan delta i lokale konkurranser og idrettsarrangement fra det året de fyller 6 år og først og fremst i egen klubb.
- b) Barn kan delta i regionale konkurranser og idrettsarrangementer fra det året de fyller 9 år.
- c) Barn kan fra det året de fyller 11 år delta i åpne konkurranser og idrettsarrangement i Norge, Norden og Barentsregionen.
- d) Barn fra nordiske land og Barentsregionen kan fra det året de fyller 11 år delta på konkurranser og i idrettsarrangementer i Norge.
«Bestemmelser om barneidrett» punkt 5 pålegger det enkelte særforbund å innta sanksjonsbestemmelser for brudd på barneidrettsbestemmelsene i sine respektive kamp- og konkurransereglement. Bestemmelsene skal gi mulighet til å ilegge bøter til idrettslag eller frata utøvere retten til å delta i konkurranser og for øvrig være i samsvar med NIFs lov § 11-2 om sanksjoner etter kamp- og konkurransereglement.
Uavhengige «privatlag»
Det er ikke uvanlig innen ulike idretter at det opprettes eksterne lag, «cuplag» eller «akademilag», som ikke er organisert under NIF-paraplyen. NIFs regelverk kommer ikke til anvendelse på subjekter utenfor NIF-systemet. Ikke sjelden ser man tilfeller der eksterne aktører oppretter denne type lag for dermed eksempelvis å kunne delta i konkurranser uten å rammes av barneidrettsbestemmelsene.
NFFs regler gjelder kun for medlemmer tilknyttet medlemsklubber til NFF. I den gran man starter et privat lag uten tilknytning til NFF vil dette ikke være underlagt NIFs/NFFs regelverk.
Problemet kan oppstå dersom spillerne/trenere på privatlaget også er medlemmer av klubb tilknyttet NFF. Som nevnt over gjelder regelverket også for den som tilrettelegger for organisert fotball. I foreningsrettslig forstand kan medlemsforpliktelsene i tillegg ha et mer indirekte grunnlag i vedtektene/loven. Det er innen foreningsretten et grunnprinsipp at medlemmer plikter å etterleve formålet til foreningen man er medlem av, og i alle fall ikke motarbeide det.
Dette betyr at det i prinsippet kan ilegges sanksjoner mot den enkelte spiller dersom de er medlem av en forening tilknyttet NFF og samtidig f.eks. spiller cup i strid med barneidrettsbestemmelsene, eksempelvis dersom man er for ung til å spille cup i utlandet.
Det er videre et spørsmål om man som trener/organisator for «privatlaget» og samtidig er medlem av et organisasjonsledd underlagt NFF faller inn under tilretteleggingsbegrepet selv om tilretteleggingen gjelder privatlaget. Regelverket fortolkes strengt slik at det er stor sannsynlighet for at virksomheten kan anses å rammes av barneidrettsbestemmelsene.
Dersom medlemmer av idrettslaget skal delta på det private laget plikter de å påse at det private laget er underlagt bestemmelsene i NFFs lov, inkludert barneidrettsbestemmelsene. I så måte vil det ikke være i tråd med NFFs regelverk å tillate barna i klubben å spille cuper for privatlaget. Dette vil være en omgåelse av regelverket.
Både klubben i seg selv og det enkelte medlem plikter å overholde de overnevnte regelverk. Dersom klubben mistenker at deres medlemmer, f.eks. en trener eller barna som er med på privatlaget handler i strid med barneidrettsbestemmelsene vil de ha et ansvar for å unngå at dette ikke skjer. Hvis klubben ikke følger opp dette, kan de risikere sanksjoner i form av eksempelvis bøter.
NIF har også ansett en utmelding av klubb for å delta i turnering for barn i utlandet for å unngå bestemmelsene om barneidrett, for så å melde seg inn igjen som en mulig omgåelse av barneidrettsregelverket. Det kan også muligens anses som en «særlig grunn» til å nekte medlemskap. Dette avhenger av de nærmere bestemmelser i klubben.
Comments are closed.