av adv.flm. Isabel Borgstrøm
Under søndagens håndballkamp i Grundigligaen mellom Elverum og Lillestrøm pådro serieleder Elverum seg fire røde kort med vilje. Etter kampen innrømmet nemlig trener Michael Apelgren at de røde kortene var planlagt og del av en taktisk strategi.
Taktikken bryter i utgangspunktet ikke med NHFs kampreglement. Det er fult lovlig å gjøre det på denne måten. Det kan likevel spørres om det foreligger brudd på idrettens grunnverdier og Fair Play, og i så tilfelle om forholdet kan sanksjoneres.
Bakgrunnen for å pådra spillerne røde kort var å starte NM-sluttspillet med blanke ark. I henhold til NHFs regelverk må man stå over en kamp for hvert andre røde kort man tildeles. Spillerne det gjaldt hadde alle røde kort fra før. Dette betyr at Elverum kunne risikere å innta sluttspillet med en eller flere nøkkelspillere sittende på tribunen. Dette problemet ble løst ved spillerne nå istedenfor må stå over siste kamp i grunnserien mot nedrykkskandidat Halden.
Elverums taktiske spill kan få følger for lagene som kjemper i Grundigligaens nedrykksstrid. Lillestrøm kan redde plassen dersom Halden taper mot Elverum og de selv vinner mot Bækkelaget. Imidlertid har Haldens vinnersjanser økt som følge av at flere nøkkelspillere hos Elverum er utelukket fra deltakelse i kampen.
TV 2s håndballekspert Bent Svele har til VG uttrykt at «Det er trist, leit og pinlig at en klubb på størrelse med Elverum gjør noe sånt». Haslum-trener Tom-Eirik Skarpsno har i Aftenposten beskrevet Elverums påfunn som «moralsk forkastelig». Håndball-Norge raser, men kan Elverums taktiske spill føre til formelle sanksjoner?
I NHFs protest- og disiplinærreglement § 5 (1) bokstav a fremgår det at handling i strid med NHF og idrettens grunnverdier kan sanksjoneres. Dette er i tråd med NIFs lov § 11-1 om alminnelige disiplinærforføyninger som hjemler sanksjoner for brudd på alminnelig god oppførsel» innen idretten. Reaksjonene som kan idømmes er blant annet utelukkelse, bot eller irettesettelse.
NIFs lov har også egne straffebestemmelser som sanksjonerer opptreden som er til skade for idrettsarbeidet eller idrettens anseelse, jf. § 11-4 (1) bokstav i. Mulige straffesanksjoner er bl.a. bøter, utelukkelse, tap av poeng eller resultat når handlingen kan ha hatt innflytelse på det oppnådde resultatet.
Det er først og fremst opp til Norges Håndballforbund å bestemme forholdets etterspill. De kan velge å la forholdet passere eller de kan legge føringer for håndballens oppfatning av «fair play» ved påleggelse sanksjoner for den fremviste adferden.
Toppidretten som moralsk fanebærer og som forbilder for barneidretten må være sitt ansvar bevisst. Håndballforbundet har nå en gylden mulighet som moralsk kompass til å sette en standard for «fair play» innen håndballen spesielt og idretten generelt.
Comments are closed.