Som de fleste er klar over medfører det brudd på idrettens regelverk å benytte preparater som er oppført på dopinglista.
Det er viktig å være klar over at det også i den alminnelige straffeloven er bestemmelser som forbyr ulike befatning med dopingmidler. Straffeloven § 234 omhandler forbud mot dopingovertredelser. Av bestemmelsen fremgår at det er ulovlig å tilvirke, innføre, utføre, oppbevare, sende eller overdra stoff som etter nærmere regler er å anse som dopingmiddel.
Straffeloven § 234 og legemiddelloven § 24a
Straffeloven § 234 rammer imidlertid ikke bruk av dopingmidler i strafferettslig forstand.
Det ble i 2013 vedtatt å endre lovverket for også å ramme bruk av dopingmidler. Det fremgår nå av lov om legemidler m.v. (legemiddelloven) § 24a at det også er forbudt, uten lovlig adkomst, å erverve, besitte eller bruke stoff som etter forskriften som nevnt over er å regne som dopingmidler.
Bruk innebærer selve den handling å tilføre kroppen ulovlige preparater.
Hvis man derimot erverver dopingmidler i tråd med bestemmelsene i legemiddelloven har man lovlig adkomst. Dette innebærer f.eks. dersom befatningen er for medisinske eller vitenskapelige formål.
Lovbestemmelsen er inntatt i legemiddelloven fordi straffelovens bestemmelser er ment å ramme systemet som fremskaffer og distribuerer dopingmidler, noe som var ansett som mer straffverdig en den enkeltes bruk og besittelse.
Hva er doping?
Forskrift om hva som er dopingmidler gir nærmere veiledning om hva som er å anse som dopingmidler.
I Prop. 107 L (2012-2013), som er forarbeidene til endringer i legemiddelloven, pkt. 2.4 er det inntatt en kort redegjørelse over hva dopingmidler er:
«Dopingmidler kan deles inn i tre hovedgrupper: (1) anabole androgene steroider (AAS), herunder testosteronpreparater, (2) sentralstimulerende stoffer og (3) veksthormon. De aller fleste dopingmidler er også legemidler.
Dopingtesting på treningssenteret?
I utgangspunktet er det ikke tillat å utføre vilkårlige dopingtester på treningssenteret.
I regi av Antidoping Norge er det etablert et dopingprogram kalt «Rent Senter». Programmet innebærer at treningssentre som ønsker å bli sertifisert som Rent Senter må innarbeide antidopingregler i sime medlemsvilkår. Medlemmer på senteret må signere på at de godtar senterets antidopingregler.
Hvis senteret er et sertifisert Rent Senter er det tillatt å la utføre dopingtester ved senteret.
Comments are closed.