av advokat Andreas Søreng Høiby
Mange foreninger, det være seg idrettslag eller andre typer foreninger har sine årsmøter nå på vårparten. En av oppgavene til årsmøtet eller generalforsamlingen er å velge styre for den kommende perioden. For mange mer eller mindre frivillige ledere av valgkomiteer rundt omkring betyr dette at jakten på aktuelle styrerepresentanter er i gang. Det er ikke alltid en takknemlig oppgave å tåle medlemslistene etter aktuelle og villige kandidater.
Rundt omkring får medlemmer med større eller mindre erfaring fra styrearbeid telefon med forespørsel om å bidra som styremedlem for klubben eller foreningen, med beskjed om at det dreier seg om noen få møter i året så det er ikke så mye arbeid. Styret kan rekrutteres med personer med ulik bakgrunn, alt fra personer med administrativ bakgrunn med høy grad av gjennomføringskraft og styringsiver til glade amatører med mer tilbaketrukket rolle.
Men, hvilket ansvar medfører det å takke ja til valget som styrerepresentant? Mange er ikke klar over hvilket ansvar man kan pådra seg som styremedlem. Styret er foreningens høyeste myndighet mellom årsmøtene. Dets oppgaver fremgår som oftest av vedtektene og er typisk uttrykt som å treffe alle avgjørelser som ikke uttrykkelig er lagt til årsmøtet. Generelt er styrets oppgave å iverksette årsmøtet eller generalforsamlingens vedtak og bestemmelser. Videre vil styret ha ansvar for at laget er administrert på en hensiktsmessig måte. Det har også det overordnede ansvaret for foreningens økonomi.
Styremedlemmer i idrettslag og foreninger kan bli møtt med erstatningsansvar for tap som har oppstått som følge av styrets feil eller forsømmelser. Erstatningsansvaret kan tenkes pådratt overfor foreningen som sådan, det kan tenkes pådratt overfor det enkelte medlem eller overfor tredjemenn som har en eller annen relasjon til selskapet. Dersom et vedtak man stemmer fram på et styremøte medfører et økonomisk tap risikerer man som styremedlem å bli stilt personlig økonomisk ansvarlig for tapet. Det er snakk om et individuelt personlig ansvar for det enkelte styremedlem og ikke for styret som sådan.
Man vil ikke automatisk bli holdt personlig ansvarlig dersom man stemmer fram et tapsbringende vedtak. Som nevnt innledningsvis kan det være stor forskjell på det enkelte styremedlems erfaringsbakgrunn og kompetanse. Dette vil ha en betydning for vurderingen av erstatningsansvaret. Hvis et dominerende flertall i styret «trumfer» gjennom et vedtak du som styremedlem ikke er enig i eller mener ikke er i foreningens interesse er det lurt å stemme mot dette i stedet for å ikke si noe, samt å kreve at det blir opplyst i styreprotokollen at man stemte mot. På den måten kan man «fri» seg fra ansvar.
Det er også slik at ikke ethvert galt vedtak som medfører et økonomisk tap potensielt pådrar et ansvar. Vedtaket eller handlingen må vurderes som uaktsom. Uaktsomhet beskrives normalt som at man opptrer i strid med hvordan en alminnelig fornuftig person ville gjort i tilsvarende situasjon ville handlet. Det må foreligge en viss grad av bebreidelse for å karakterisere handlingen som uaktsom. Et uforsvarlig vedtak som strider mot foreningens formål eller de retningslinjer som er trukket opp av generalforsamlingen eller vedtektene vil typisk kunne påføre erstatningsansvar.
Det som er sagt over er generelle utgangspunkter og det kommer i tillegg en rekke momenter som vil ha betydning for vurderingen om erstatningsansvar eller ikke. Det er imidlertid viktig å være klar over denne konsekvensen av vervet som styremedlem.
Comments are closed.